Här kan du lära dig mer om lika typer av lån och räntor

 

 

Privatlån

Ett privatlån är ett lån som lånas ut av bank eller långivare, som kan vara avsett för tillexempel en ny bil, renovering av bostad, resa, eller annan konsumtion som inte sparkapitalet kanske räcker till. Ett privatlån godkänns oftast av långivare och banker, utan krav på någon säkerhet.

Man kan även använda sig av privatlån för att låsa andra lån eller krediter, och därmed sänka den totala månadskostnaden för sina lån. I de flesta fall är det nödvändigt för dig som ansöker om lån att du inte har några skulder hos Kronofogden, och att du har någon inkomst.

 

 

Blancolån

Ett blancolån är inte helt olikt ett privatlån. Ett blancolån är ett lån där låntagaren själv bestämmer vad man ska göra med lånet. Oftast används ett blancolån för olika typer av konsumtioner. Normalt ligger lånebeloppet för ett blancolån mellan 10.000-500.000 kronor, med en avbetalningstid på några år. Banken eller långivaren tillämpar individuell ränta för låntagaren som ansöker om ett lån.

Långivaren gör en bedömning av låntagarens förmåga och vilja att betala av beloppet på en uträknad tid som låntagaren har råd med. Och baserat på det sätts den individuella räntan. Innan man tar ett blancolån bör man gå igenom sin ekonomi för att kontrollera hur mycket man har råd att låna, och hur mycket man kan betala av varje månad. 

 

 

Snabblån/Mikrolån

Ett snabblån, eller ett mikrolån som det även kallas ibland, är ett lån på ett mindre belopp, som i vanliga fall ligger mellan 1000-15.000 kronor. Skillnaden mellan privatlån och snabblån är att ett snabblån är oftast på ett lägre belopp, men med en betydligt kortare återbetalningstid. Återbetalningstiden brukar ofta vara 30, 60, eller 90 dagar.

Ett snabblån har inget krav på säkerhet, och betalas för det mesta ut samma dag som man ansöker. Nackdelen med ett snabblån gentemot ett privatlån är att räntan på snabblån, och mikrolån är betydligt högre än för ett privatlån.

 

Räntor

Ränta kan betyda två saker. Dels är det kostnaden för att låna pengar som en låntagare betalar och dels är det avkastningen på ett lån som långivaren får.
Om du sätter in pengar på en bank kan du få så kallad inlåningsränta. Det innebär att du får avkastning på de pengar du har placerat i banken. Den ränta som en låntagare ska betala till banken för att få låna pengar kallas för utlåningsränta.

Nominell ränta tar hänsyn till inflationen och är den ränta som bankerna sätter på lån. Kort beskrivet kan nominell ränta definieras som realräntan plus den förväntade inflationen. Det blir då det belopp som en långivare får utöver det utlånade beloppet och visas som en andel av det utlånade beloppet.

Realränta tar inte hänsyn till inflationen och kan därför ses som den nominella räntan minus inflationen.